Thursday, May 18, 2006


Ademend & adembenemendheelal

Wetenschappers hebben een model samengesteld waarbij de periode vóór de big bang werd onderzocht! Zoals bekend, expandeert ons heelal - als je de film terugspoelt, kom je bij een oneindig dicht punt. Daar gelden de gewone natuurkunde-wetten niet meer. In de extreem grote ruimte heerst de algemene relativiteitswet van Einstein; in die van het allerkleinste de quantummechanica en aanverwanten. (In het dagdagelijkse leven merken we weinig van beide overigens.) Het blijkt trouwens zeer moeilijk beide te combineren: dat blijkt uit de zoektocht naar GUT: de Great Unifying Theory. Van GOD naar GUT...

Figuur: rechts is het verloop van het huidige heelal; links is wat volgens het model voorafging aan de big bang: een big crunch?

Maar het heelal is dus cyclisch volgens dit model. Ooit gelezen: "Het ademen van Atma." Fascinerende gedachte! En het heelal vóór het onze bestond bovendien uit dezelfde - hoe zal ik het noemen - 'stof': de ruimtetijd. Onmiddellijke gedachte van zoon Bram (10): "Dan waren er daar ook mensen!"

Het oorspronkelijke artikel: http://www.world-science.net/othernews/060514_bouncefrm.htm. De figuur is van daar overgenomen.

Er bestaat ook het concept van parallelle universa, zo'n andere boeiende gedachte! Maar dat is voor een volgende keer...

PP

0 Comments:

Post a Comment

<< Home