Saturday, December 16, 2006




De Präambula Fidei of inleidingen tot het geloof van Thomas van Aquino.

H. Bunge [1]
legt heel helder uit hoe Astrologie aanleiding kan geven tot zingeving, aan de hand van zijn inzicht in Thomas van Aquino [2].



Afbeelding: Thomas van Aquino

Hij (H. Bunge) gebruikt in het boek een voorloper van de huidige FAQ – vraag en antwoord, frequently asked questions – en bij vraag 9 vinden we: Is de astrologie een soort godsdienst? Zijn antwoord is “Neen, dat is zij niet”, en eindigt als volgt: “(…) Zij constateert (de astrologie laat toe te constateren – Kris), dat de mens door geestelijke krachten uit de kosmos geleid wordt, waardoor de veronderstelling rijst, dat het leven op aarde zinvol is.” Dan volgt onderstaande voetnoot:

Thomas van Aquino onderscheidt in zijn christelijke filosofie twee soorten geloofswaarheden: ten eerste die, welke rechtstreeks uit goddelijke openbaring voortkomen, welke openbaring voor echt en waar wordt gehouden. In de zin van zijn filosofie zijn dit de Triniteitsleer, de leer dat de aarde een begin in de tijd heeft gehad, de leer van de zondeval en de verlossing, van de incarnatie van Christus in Jezus van Nazareth, en de leer der sacramenten. Thomas v. A. ontkent de mogelijkheid, dat de mens deze waarheden door redenering had kunnen ontdekken.

Naast deze zuivere geloofswaarheden zijn er geloofswaarheden, die de mens door zijn verstand kan vaststellen; hiertoe rekent Thomas v. A. alle waarheden, die betrekking hebben op het aanwezig zijn in de wereld van een goddelijk-geestelijk element, b.v., dat er een God als schepper en bestuurder is, dat de mens door zijn geestelijke aard in staat is om goed en kwaad te onderscheiden, enz. Ook kunst wordt tot deze geestelijke waarheden gerekend, die Thomas v. A. de Präambula Fidei – inleidingen tot het geloof – noemt. Voor zover de astrologie zichzelf niet tot hocus-pocus verlaagt, mag men haar ongetwijfeld tot de thomische praämbula fidei rekenen.

[1] H. Bunge, Sprekend Heelal, Astrologische Beschouwingen, A.J.G. Strengholt N.V., 1964. p. 174, voetnoot 1.
[2] Thomas van Aquino (12251274) was een Italiaanse filosoof en theoloog, die tot de scholastici gerekend wordt. Thomas van Aquino stamde uit een vooraanstaande familie.
Thomas' scholastiek: in de 13e eeuw streefden geleerden naar een ordening, een coherent systeem waarin temperamenten, intellectueel en moreel leven onder te brengen waren. Een plastische weergave van de scholastiek, hét denksysteem uit de hoge Middeleeuwen, is de dertiende-eeuwse gotische kathedraal : een soort encyclopedie in steen waar alles zijn vaste plaats en betekenis heeft. Dat betekent echter niet dat er geen beweging in zijn werken ziet: Op een aantal punten is te herleiden dat Thomas in zijn carrière van mening verandert, zodat de dingen die hij schrijft eerder gelezen moeten worden als The best answer reached so far.
(Met dank aan de geweldige Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_van_Aquino, en aan de even geweldige afbeeldingenzoeker van www.google.be.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home