Wednesday, March 07, 2007


DUIVEN: populaire vogels . . . En niet alleen in ons tuintje!

Beste lezer... alweer een tijdje geleden! Maar dit bericht kon ik niet laten voorbijgaan. Lees en oordeel zelf:

Duif kan op afstand worden bestuurd
Chinezen experimenteren met implantaten


Roland Van Hek
27 februari 2007
Bron: ZDNet

Chinese wetenschappers hebben laten weten dat zij erin zijn geslaagd om de vlucht van een duif op afstand te bedienen met behulp van elektronische technologie. Dit meldt People's Daily Online.

Wetenschappers verbonden aan het onderzoekscentrum voor Robotbouwkunde en techniek van de Technische Universiteit van Shandong hebben microscopische elektrodes in de hersenen van een duif geïmplanteerd om de vlucht van het beestje te kunnen beïnvloeden. Zo konden zij de duif naar boven of beneden en naar links of rechts laten vliegen.

De implantaten stimuleren verschillende regionen in het brein van de duif, in overeenstemming met commando's die worden gegeven via de computer. Zo wordt de duif gedwongen om te gehoorzamen aan de bestuurders. Volgens de wetenschapper Su Xuecheng is het de eerste keer dat wetenschappers erin zijn geslaagd de vlucht van een duif te beïnvloeden. De signalen van de elektroden lijken op de signalen die door de hersenen worden verzonden om lichaamsbeweging te regelen. Su en zijn collega's verbeteren op dit moment de apparaatjes die worden gebruikt in het experiment. Ze hopen dat er voor de technologie in de nabije toekomst een praktisch gebruik kan worden gevonden.

In 2005 voerde Su al een soortgelijk experiment uit op muizen. De implantaten stimuleren verschillende regionen in het brein van de duif, in overeenstemming met commando's die worden gegeven via de computer. Zo wordt de duif gedwongen om te gehoorzamen aan de bestuurders.
Volgens de wetenschapper Su Xuecheng is het de eerste keer dat wetenschappers erin zijn geslaagd de vlucht van een duif te beïnvloeden. De signalen van de elektroden lijken op de signalen die door de hersenen worden verzonden om lichaamsbeweging te regelen.
Su en zijn collega's verbeteren op dit moment de apparaatjes die worden gebruikt in het experiment. Ze hopen dat er voor de technologie in de nabije toekomst een praktisch gebruik kan worden gevonden.
In 2005 voerde Su al een soortgelijk experiment uit op muizen.



Op de foto: een duif in een zg. Skinnerbox, waarover Wikipedia het volgende vertelt:
One of B.F. Skinner's experiments examined the formation of superstition in one of his favorite experimental animals, the pigeon. Skinner placed a series of hungry pigeons in a cage attached to an automatic mechanism that delivered food to the pigeon "at regular intervals with no reference whatsoever to the bird's behavior". He discovered that the pigeons associated the delivery of the food with whatever chance actions they had been performing as it was delivered, and that they subsequently continued to perform these same actions.

"One bird was conditioned to turn counter-clockwise about the cage, making two or three turns between reinforcements. Another repeatedly thrust its head into one of the upper corners of the cage. A third developed a 'tossing' response, as if placing its head beneath an invisible bar and lifting it repeatedly. Two birds developed a pendulum motion of the head and body, in which the head was extended forward and swung from right to left with a sharp movement followed by a somewhat slower return."


Skinner suggested that the pigeons believed that they were influencing the automatic mechanism with their "rituals" and that this experiment shed light on human behavior



[Er moet worden opgemerkt dat zijn conclusie niet algemeen gedeeld werd.]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home