Sunday, April 08, 2007

Dag Lezer

Ik heb zopas lekkere kippengyros gemaakt!

Alhier het recept. Het is een combinatie van een internetrecept en eigen inbreng.

Men neme voor ongeveer vier personen volgende ingrediƫnten:



  • enkele (bijv. 800 g) kipfilets
  • enkele (bijv. 500 gr.) gehakte uien
  • 1 paprika
  • twee kleine of 1 grote toma(a)t(en)
  • 2 eetlepels boter en/of olijfolie
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snuif pimentpoeder of cayennepeper
  • 1 snuifje gemberpoeder
  • sap van 1 citroen
  • zout, peper
  • curry
  • zacht paprikapoeder (gedroogd)
  • provencaalse kruiden bijv. ook gedroogd
  • 1 flinke bos verse koriander of peterselie
  • 2 eetlepels geweekte rozijntjes
  • 100 g geroosterde amandelschilfers
  • evt. rode wijn of Madeira

Kipfilets in reepjes of blokjes snijden. Kruiden met zout, peper, curry, paprikapoeder en zuinig met provencaalse kruiden (basiel, thijm, oregano, ...). Aanbakken in aparte pan (goudbruin). Als je olie mengt met boter wordt het heter en dat bakt lekker in het begin. Dan schroeit de kip dicht.

Een pot met een beetje olijfolie op het vuur laten verwarmen; juin en parika gesneden in de pan stoven, kruiden met zout en peper - of cayennepeper.

Na 5 Ć  10 min. de gebakken kippenreepjes bijvoegen. Tomaatjes volgen. Dan citroensap en de rozijnen. Daarna de wijn of wat Madeira. Ten slotte de gemberpoeder (had ik niet) en de kaneelsnuif. Nadat het geheel zo'n 15 minuten gestoofd heeft de amandelschilfers toevoegen. Daarna heb ik het nog zo'n 10 min. laten stoven. De amandelschilfers kun je gemakkelijk zelf roosteren, maar het is niet zo simpel om ze a point te krijgen. Is rap te bruin of nog te licht.


Ondertussen de rijst koken. Tenminste, ik heb er rijst bij gemaakt. Snelkookrijst is wel handig. Bij het opdienen het vlees overstrooien met gesnipperde peterselie of verse koriander.
Smakelijk!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home