Sunday, August 24, 2008

Lectori Salutem


Dit wilde ik je niet onthouden: Hoofden als rapen!

De Zodiak aan den Romeinschen Disch. Uit Urania jaargang 1922 blz. 196. (Ik heb de oorspronkelijke spelling behouden.)

Petronio, arbiter elegantioc, beschrijft in zijn roman "Satyricon" een beroemden maaltijd: "Cena di Trimalcione". De geleerden zijn 't er niet over eens, of met dezen Trimalcione keizer Nero, Keizer Claudio of de favoriet Tigellino bedoeld wordt. Onder tal van buitenissige spijzen beschrijft Petronio een schotel in den vorm van een dierenriem, als volgt:

De volgende gang bestond uit een ronden schotel, welke in 't rond geschaard de twaalf teekens van den Zodiak droeg, en boven elk teeken had de kunstvaardige kok een gerecht geplaatst, in nauwe betrekking tot de respectievelijke constellatie: boven Aries versche doperwtjes, boven de Stier een stuk rundvleesch, boven de Tweelingen zwezerik en niertjes, boven den Kreeft een kroon, op de Leeuw vijgen uit Africa, op de Maagd de baarmoeder van een jonge zeug, boven Libra een weegschaal, waarvan de eene schaal een taart droeg en de andere een koek, op den Schorpioen een zeevischje, op Sagittarius een haas, op Capricornus een zeekrab, op Aquarius en gans en boven de Visschen twee zeehanen. Verder in ’t midden een honigraat op een ontwortelde graszode.

Als de gasten dan van dezen zonderlingen schotel gesmuld hebben, verklaart de gastheer het volgende:

Deze hemel, die tot woonplaats dient aan twaalf godheden, neemt eveneens verschillende gestalten aan, en vooraan komt Aries. Daarom zal hij, die order dit teeken geboren wordt, vele kudden bezitten, en wol in groote hoeveelheden ; bovendien is hij koppig, brutaal en wanneer hij u aanvalt, doet hij u inderdaad pijn. Deze ster heerscht bij de geboorte van zeer vele "scolastici" en praatjes-verkoopers. Dan verandert, zoo gaat hij voort, de gansche hemel zich in Taurus, dan komen ter wereld de tegenstribbelaars, de kwaden, en zij die zich van woede opeten. Onder de Tweelingen worden geboren de wagenmenners en veehoeders, en zij die dan 't een, dan 't ander liefhebben. Ik ben geboren onder het teeken van den Kreeft, en daarom verhef ik mij op vele voeten en zijn mijn bezittingen reusachtig groot, zoowel ter land als ter zee: waarlijk dit dier past zich aan in beide elementen. Nu zult ge begrijpen, waarom ik geen enkele spijs heb laten plaatsen boven dit teeken: ik wilde, dat mijn afkomst zonder een enkele vlek zoude blijven. Onder den Leeuw worden geboren de gulzigaards, en de verdrukkers; onder de Maagd de verwijfden, de lafaards en zij die voorbeschikt zijn de gevangenissen te bevolken; de slagers, de verkoopers van oliën en al degenen die leven van handel worden geboren onder Libra; de giftmengers en moordenaars onder Scorpio. Dan worden geboren onder Sagittarius zij die twijfelachtige ambachten hebben, zij die voor u waken eenerzijds en u andererzijds bestelen; onder Capricornus die ongelukkige echtgenooten die door het gedrag van hun vrouwen een merk van belachelijkheid dragen; in Aquarius de herbergiers en zij die hoofden als rapen hebben; onder de Visschen eindelijk de koks en de redenaars.

Zoo draait de wereld, als 't wiel van een molen, telkens een ongeluk brengend, hetzij de rnensch aan het licht komt of het verlaat. En als de schotel in het midden een graszode draagt met honigraat, dan heeft dat evenals de rest zijn goede reden: waarljjk, de aarde, onze moeder, staat in het midden van het heelal, rond als een ei, en besluit in zichzelf, juist als een raat alle wenschelijke zoetheden.

Roma, Mei 1922.
DIGNA VAN STOLK.


Meer informatie op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Petronius

Zowel Digna Van der Stolk als Petronio, de bewaker van de goede smaak, worden opgenomen in de orde van de "Prima Primaat".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home